Over Leesgroep "De opgang" van S. Hertmans

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

08 feb

Leesgroep "De opgang" van S. Hertmans

Graag nodigen we jullie uit naar de leesgroep van Davidsfonds Asper in samenwerking met Davidsfonds Huise-Ouwegem-Zingem.

We bespreken het boek "De opgang" van de auteur Stefan Hertmans

Afspraak op donderdag 8 febr, OC Martinus, Hulstraat 27, 9890 Asper

donderdag 8 februari 2024 van 20:00 uur tot 23:00 uur

Stefan Hertmans is al langer een gevestigd en gewaardeerd Belgisch schrijver. Hij schrijft romans, verhalen, essays, poëzie en theaterstukken. Zijn eerste publicatie is de roman Ruimte in 1981. Met de roman Naar Merelbeke (1994) werd hij genomineerd voor de Librisprijs en voor de Schrijvers-van-Nu-prijs van ECI, maar met Oorlog en Terpentijn brak hij in 2013 door bij het brede publiek. Recent was ook De bekeerlinge een succesvol boek.

DeOpgang

In De Opgang vervlecht hij zijn eigen leven met een verhaal uit de geschiedenis dat hij als onafhankelijk waarnemer tracht te ontrafelen. In 1979 kocht de jonge Hertmans voor een habbekrats een vervallen huis in het Patershol in Gent, het Drongenhof. Hij hoort van de eigenaar dat er een Vlaamse SS-er heeft gewoond met zijn gezin. Twintig jaar later als hij het huis terug verkoopt, enals hij het boek Zoon van een ‘foute’ Vlaming, van Adriaan Verhulst, zoon van de SS-er in kwestie, Willem Verhulst, onderogen krijgt, beslist Hertmans om dit verhaal te onderzoeken en neer te schrijven.Het beeld van Willem radicaliseert doorheen het boek. Hij groeit op als kleine jongen in Berchem waar zijn vader diamantslijper is. Als scholier en student zet hij zich af tegen de Franstalige elite, en vandaaruit ontwikkelt hij zijn flamingantisme.Hij wordt verliefd op een Joodse vrouw die ouder is dan hem en waarmee hij zelfs stiekem trouwt. Hij is de Groot-Germaanse gedachte toegedaan en ziet zich gedwongen te vluchten naar Nederland via een aantal contactpersonen. Zijn vrouw wordt er door hun opvanggezin zo goed mogelijk verzorgd want zij is ernstig ziek geworden.In het protestantse Nederlandse dorp Oud-Zevenaar leert hij Mientje kennen, een boerendochter. Als zijn vrouw snel sterft, vraagt hij haar hand en komen ze als koppel in Gent in het Drongenhof terecht. Ze stichten een gezin en krijgen drie kinderen. Ondertussen collaboreert hij met het Duitse regime, en maakt hij als SS-er lijsten waarin hij zijn eigen buren en contacten verraadt als zijnde joden, communisten of andere ‘verraders’.

  • Datum: donderdag 8 febr om 20u
  • Waar: OC Martinus, Hulstraat 27, 9890 Asper
  • Inschrijven: graag vóór 4 feb bij Paul Vermeulen, tel 0468 307658 of vermeulen.pl@skynet.be

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis
Standaard Gratis

Graag inschrijven vóór 4 februari bij Paul Vermeulen

tel.: 0468 307658

email: vermeulen.pl@skynet.be

Labels: LiteratuurActiviteitBijeenkomstCultuurregio GentCultuurregio Vlaamse Ardennen